Deze "Wandel jeFit"test is ontwikkeld door het Finse UKK (Urho Kaleva Kekkonen) Instituut en is wetenschappelijk bestudeerd door Raija Laukkanen. In 1993 is zij gepromoveerd op deze test en heeft zij aangetoond dat deze nauwkeurig, betrouwbaar, eenvoudig uitvoerbaar en veilig is. Op het moment wordt de UKK wandeltest in diverse Europese landen gebruikt in de eerstelijns gezondheidszorg en in de bedrijfsgezondheidszorg.
Ook wordt de test gebruikt in revalidatie- en gezondheidscentra en als onderdeel van vele gezondheidsbevorderende programma's. In Nederland heeft de wandeltest een plaats gekregen in de campagne 'Nederland in beweging' en wordt afgenomen door een speciaal door het NOC*NSF opgeleidde UKK-testleider.
De uitvoering van de test gaat als volgt: na een medische screening door middel van een vragenlijst worden lengte en gewicht gemeten. Vervolgens moet er door de deelnemers een vastgestelde afstand worden afgelegd. Men krijgt de opdracht om deze afstand zo hard mogelijk te wandelen, waarbij gedurende het gehele traject een zelfde tempo wordt aangehouden. Tempoversnellingen geven namelijk een verstoring van het testresultaat. Na de afgelegde afstand wordt de wandeltijd genoteerd en de hartslag gemeten. Gezamenlijk geven deze variabelen, samen met leeftijd, geslacht, lengte en gewicht, via een formule de hoogste betrouwbaarheid van de max. zuurstofopnamecapaciteit, uitgedrukt in een fitnessindex welke is verdeeld in 5 groepen.
Variabele met factoren die de fitnessindex beinvloeden zijn leeftijd (0.2) - gewicht (1.85) - wandeltijd (0.14) hartslag (0.32) - lichaamsvet% waarbij het lichaamsvet% of BMI de grootste factor (2.6) heeft. Door regelmatig te wandelen - trainen kan de fitnessindex verbeteren en daarmee je algehele conditie. |
|