Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine D zeer belangrijk is voor de algehele gezondheid. Onze botten en natuurlijke afweer blijken sterk afhankelijk te zijn van vitamine D.

Vitamine D

Vitamine D
Talloze onderzoeken, vooral van de laatste jaren, hebben aangetoond dat vitamine D zeer belangrijk is voor de algehele gezondheid. Onze botten en natuurlijke afweer blijken sterk afhankelijk te zijn van vitamine D. Vooral in de herfst en winter, wanneer we zelf nauwelijks vitamine D in de huid aanmaken, hebben veel mensen behoefte aan extra vitamine D.
Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand van de spieren.
Vitamine D is een bijzondere vitamine omdat behalve voeding ook de energie van de zon er voor zorgt.
Vitamine D is belangrijk voor de opname en verwerking van calcium - fosfor voor sterkere botten en tanden.
Vitamine D versterkt het immuunsysteem.
Vitamine D beschermt tegen osteoporose.
Gebrek-symptomen kunnen zijn osteoporose, osteomalacie, spierzwakte, pijn,verlaagde immunuteit, rachitis (engelse ziekte)
Skeletafwijking bij kinderen en verweking van botten bij volwassen.
Een tekort aan vitamine D kan osteoporose (botontkalking) veroorzaken.
Ouderen, zwangeren, mensen met een donkere huidskleur, gesluierde vrouwen, vegetariërs, hebben meer nodig.
Vitamine D komt je lichaam binnen via zonlicht en zit in vette vis, vet vlees, melkvet, paddenstoelen, gist.
Vitamine D is oplosbaar in vet.
Orthomoleculaire aanbeveling 75 mcg
Veilige maximale dosering 100 mcg
Raadzaam is het om een stabiele basis vitamine D te hebben.
Eigen ervaringen
Ik gebruik dagelijks tussen de 50 en 100 mcg vitamine D via veel buiten zijn - dagelijkse voeding - vitamine D tabletten en Herbalife voeding. Vitamine D past in mijn leefstijl
Balance of Profits SPAL heeft Vitamine D3 van VitaKruid in haar programma.
Een (1) tablet bevat 75 mcg vitamine D... Potje van 60 tabletten ( € 19,00,-) meer info of bestellen
Vitamine D voor de functies in het lichaam
Calciumhuishouding
Vitamine D speelt onder meer een essentiele rol in de calcium -en de botstofwisseling. Het bevordert de opname van calcium (kalk) uit de darmen en is tevens nodig om het calcium in te bouwen in het botweefsel, waardoor dit de vereiste stevigheid krijgt. Botweefsel, ook wel beenweefsel genoemd, is een sterk gespecialiseerd type bindweefsel. Evenals bij andere bindweefselsoorten zijn de cellen door veel tussenstof omgeven. De tussenstof van botweefsel onderscheidt zich door een grote rijkdom aan calcium-bevattende kristallen die zijn ingebed in een structuur van stevige collageen - vezels.
Dank zij deze bijzondere samenstelling van de tussenstof is botweefsel voldoende stevig en sterk om het lichaam steun en vorm te geven.
Afweer

Cellen van het immuunsysteem zijn voor hun werking afhankelijk van vitamine D. Bij een tekort aan vitamine D kunnen deze cellen hun functie niet meer naar behoren uitoefenen en neemt de kans op infecties en ziekte toe.
Insuline
Vitamine D speelt een rol bij de afgifte van insuline. Bij een tekort aan vitamine D vermindert de secretie (afgifte van insuline
  print