Ze spelen een belangrijke rol in de groei, het onderhoud het functioneren van het lichaam, en helpen ons te beschermen tegen ziekten.

Vitaminen

Vitaminen zijn voedingsstoffen die nodig zijn voor het behoud van een goede gezondheid. Ze spelen een belangrijke rol in de groei, het onderhoud het functioneren van het lichaam, en helpen ons te beschermen tegen ziekten. Vitaminen spelen bij heel veel biochemische processen in het lichaam een belangrijke rol zoals spijsverering, botopbouw, celgroei,synthese van DNA en de productie van energie (ATP) uit koolhydraten, eiwitten en vetten.
We moeten ze innemen via onze voeding omdat ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken. Uitzonderingen zijn de vitaminen D - B3 - A en K. Deze door het lichaam geproduceerde hoeveelheden zijn echter in de meeste gevallen niet voldoende en moeten worden aangevuld via onze voeding.

Hoewel we vitaminen slechts in kleine hoeveelheden nodig hebben, kan een tekort tot ernstige gezondheidsproblemen leiden en na langere tijd het ontstaan van chronische ziekten vergemakkelijken. In een vroeg stadium van een vitaminetekort kunnen er vage klachten optreden zoals een vermindere eetlust, vermoeidheid, een gebrek aan concentratie, prikkelbaarheid, lusteloosheid en slapeloosheid.
Vitamine in water en in vet oplosbaar
Er zijn dertien (13) verschillende vitaminen bekend. Ze worden aangeduid met hun chemische naam of met een letter, bij de B - vitaminen in combinatie met een cijfer. Vitaminen worden ingedeeld in vetoplosbare en wateroplosbare.

De VETOPLOSBARE vitaminen zijn de vitaminen A - D - E - en K. Zij zitten vooral in producten die vet bevatten. Vitamine E en K komen ook voor in producten zonder vet, zoals diverse soorten groeten en fruit. Dit geld ook voor provitamine A. In combinatie met wat vet uit de voeding komen deze vitaminen het best beschikbaar voor het lichaam. Hoewel een deel wordt uitgescheiden via onder meer de gal, worden deze vitaminen ook opgeslagen in het verweefsel. Door deze opslagfunctie kan stapeling in het lichaam plaatsvinden, bij hoge doses kunnen schadelijke effecten ontstaan.

Tot de WATEROPLOSBARE vitaminen behoren vitamine C en de verschillende B vitaminen. Kenmerk voor de in water oplosbare vitaminens is dat zij vrij snel het lichaam weer worden uitgescheiden, soms al met een paar uur tot een dag. Uitzondering is de vitamine B12, deze wordt in de lever opgeslagen.
Vitamine C .... lees meer

Multi .....lees meer
Vitamine D ... lees meer

  print