De termen Afvallen en Afslanken worden vaak door elkaar gebruikt, is er een duidelijk verschil tussen afslanken en afvallen.

Bewuste mensen kiezen voor een Bewuste Leefstijl

Afvallen vs Afslanken, wat is het verschil?
De termen Afvallen en Afslanken worden vaak door elkaar gebruikt, is er een duidelijk verschil tussen afslanken en afvallen.
Bij afvallen gaat het puur om gewichtsafname, en bij afslanken gaat het om figuurverbetering, vermindering van lichaamsvet, en toename van spieren. Bij afvallen wordt er vaak alleen maar gekeken naar een getal op de weegschaal. Dat getalletje zeg nagenoeg niets over je lichaam. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je meer spiermassa hebt of zwaardere botten. Of het kan het zijn dat je tijdens het veranderen van je leefstijl wél bent afgevallen in vet, maar juist bent aangekomen in spieren.
Dat is goed en daarom meten = weten Via een bodyscan (soort weegschaal),die veel waarden van je lichaam meet

Dieet
Om af te vallen ga je minder eten, minder calorieën innemen en er ontstaat een meestal tijdelijke gewichtsvermindering. Wanneer je daarmee stopt of het lukt niet, en je weer terugvalt in je oude leefgewoonte ben je snel weer op je oude gewicht

Bewegen.
Bewegen,hardlopen, sporten zijn toverwoorden om af te vallen. En met de juiste begeleiding kan het ook wel. Echter volhouden en weten wat je aan het doen bent is lastig. En ook hier geeft de weegschaal in eerste instantie minder aan maar door sporten krijg je meer spieropbouw dus kan je weer wat zwaarder worden. En dan is ..meten = weten

Afslanken en zo blijven lees... Bewuste Leefstijl
Leefstijl als medicijn heeft de toekomst
Het is maart 2030. Vanochtend had ik een rustig spreekuur. Ik heb een paar patiënten gezien, onder wie meneer
Pietersen. Hij kwam met een enkeldistorsie, verzwikt bij het sporten. Verder spraken we over zijn vrouw en zijn pensioen. Ik zie meneer Pietersen veel mindervaak dan vroeger. Dat hoeft ook niet,want hij blaakt vangezondheid en hij voelt zich vitaler dan ooit. Hij gebruikt geen pillen meer voor zijn diabetes, hypertensieen hypercholesterolemie enhij is 20 kilo afgevallen. En zo gaat hetsteeds vaker in mijn praktijk. Ik schrijfmindermedicatie voor en heb meer tijdvoor mijn patiënten. De voortdurende stroom van mensen met overgewichten andere welvaartsziekten is afgenomen.Ik hoor u denken, wat is hier aande hand Een revolutie in de gezondheidszorg heeft mijn praktijk veranderd. Voeding en leefstijl spelen de hoofdrol in het voorkómen en behandelen van ziekten. Vandaag de dag zijn voeding en leefstijl de eerste behandeling bij ziekten als diabetes type 2, colitis, Crohn, depressie, astma en migraine. Hiermee pakken we de oorzaken van ziekte aan. Pas als voedings- en leefstijlinterventies niet werken, wijken we uit naar pillen, crèmes of spuiten. We bieden voeding, beweging, ontspanning en slaap op recept. We geven algemene adviezen voor wie gezond is en gezond wil blijven, en intervenieren heel gericht bij mensen met een aandoening.
En ja, dat werkt. Nederland is niet langer inactief en ziek. De cijfers van het RIVM, CBS en NIVEL spreken boekdelen. Het aantal chronisch zieken neemt af. In de afgelopen tien jaar zijn zowel de incidentie als prevalentie van chronische aandoeningen gedaald. Nederland telt niet langer meer dan vijf miljoen chronisch zieken, onder wie bijna een miljoen diabeten. Het was groot nieuws vorige week: ‘Welvaartsziekten sterven uit.’
Begin vandaag
En ja, het is haalbaar. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het vereist een verandering in gezondheidsbewustzijn.We moeten ons bewuster worden van de noodzaak en het effect van curatieve leefstijlinterventies. Daar is van alles voor nodig. Scholing voor artsen en geneeskundestudenten wat betreft kennis en kunde over voeding en gedragsverandering. Een verbeterde samenwerking tussen verschillende specialisten – in het bijzonder de (huis)- arts, praktijkondersteuner en diëtist. De patiënt krijgt de regie. Shared decision making moet aan de orde van de dag zijn. Het beloningsmodel moet op de schop. Vergoeding van preventie en leefstijl moet aantrekkelijk zijn. De gemeente kan verantwoordelijkheid nemen door regionale leefstijlprogramma’s aan te bieden, en kaderartsen preventieve en curatieve leefstijl geneeskunde kunnen de beroepsgroep ondersteunen met specialistische adviezen.
Het is maart 2019. Ik wil niet wachten tot de gezondheidszorg anders en beter is. Ik begin vandaag tijdens mijn volle spreekuur met leefstijl als medicijn. Want voeding, beweging en ontspanning hebben de toekomst. Doet u mee? ▪
Huisartsenpraktijk Julianalaan, Zwaag: huisarts en voorzitter Vereniging Arts en Voeding.
Fietsers in gevaar door links lopende hardlopers en wandelaars
Steeds vaker moeten fietsers uitwijken naar links, of zelfs stoppen, omdat ze hardlopers / wandelaars tegenkomen die aan de linkerkant van de weg lopen.Meestal gaat het goed en kijken de fietsers goed uit om geen botsing te krijgen en de “links” lopers kunnen ongemoeid hun weg vervolgen, maar.. het gaat ook wel eens fout en ontstaan er gevaarlijke situaties als de fietser naar links uit moet wijken en er verkeer van de andere kant komt.
Waarom links lopen terwijl onze verkeerssituatie volledig rechts georiënteerd is?
“Dan zie ik het verkeer (fietsers) aankomen en met oogcontact?? kan ik bepalen wat ik moet doen”.
“Als ik rechts loopt kan ik niet zien wat er achter mij gebeurt”
“Zo heb ik het vroeger geleerd”.

Een voetganger is verplicht gebruik te maken van het trottoir of het voetpad (artikel 4, lid 1, RVV 1990). Indien het trottoir of voetpad ontbreken dient een voetganger gebruik te maken van de uiterste zijde van de rijbaan (artikel 4, lid 2 en 3, RVV 1990).
Individuele voetgangers mogen zelf bepalen aan welke kant ze van de weg ze lopen. In de meeste gevallen is lopen aan de rechterkant veiliger dan lopen aan de linkerkant.
Lopers dienen dus zelf de veiligheid van een situatie in te schatten. Hierbij is natuurlijk wel oplettendheid voor jezelf en andere weggebruikers nodig, zodat onveilige situaties voorkomen kunnen worden.
Denk ook aan de tegenligger als je links loopt. De fietser, brommer of auto, die komen een loper tegen aan de voor hun verkeerde kant van de weg (spookrijder / loper)
Deze loper zal het tegemoet komend verkeer voorrang meten verlenen. (bron: www.veiligverkeernederland.nl).

Beter en veiliger is het dat alle weggebruikers zich RECHTS van de weg voorwaarts bewegen, met het verkeer mee gaan
Een loper die rechts loopt ziet de fietser (verkeer) ook aankomen en kan zijn / haar weg gewoon vervolgen.
Natuurlijk is het zo dat een loper niet kan zien wat er achter hem gebeurt, maar mag er wel vanuit gaan dat deze hem wel in de gaten heeft en handelt volgens de verkeersregels.

Dus links lopende lopers denk ook eens aan de andere weggebruikers die soms vreemde capriolen moeten uithalen om jullie te ontwijken. lees en zie ook
Nordic Walking of Sportief Wandelen
Steeds vaker zie je wandelende mensen die zich met behulp van twee wandelstokken voortbewegen. Deze bewegingsvorm wordt nordic walking genoemd. Nordic Walking lijkt het sportief wandelen naar de achtergrond te duwen. Is dit terecht of onterecht? De wetenschap geeft aanwijzingen wat de mogelijke voordelen zijn van Nordic Walking ten opzichte van Sportief Wandelen. lees het rapport
Conclusies:
-1- Bij Nordic Walking liggen energie verbruik en hart frequenties hoger dan bij Sportief Wandelen.
-2- Vooral de spieren aan de achterzijde van de armen en romp die betrokken zijn bij de afzet van de pole ...vertonen een hogere activiteit bij het NW.
-3- Nordic Walking met een krachtige afzet en een voldoende hoge wandelsnelheid leidt tot een inspanningsintensiteit waarmee trainingseffecten kunnen worden behaald.
-4- De toenamen in energiegebruik gaat niet gepaard met een vergelijkbare toename in de subjectief ervaren belasting, NW wordt dus niet als veel zwaarder ervaren en is daardoor langer vol te houden.
-5 Het gebruik van wandelpoles leidt bij een goede techniek tot een toename in stabiliteit en balans en tot daling in de belasting voor de knieen en heupen
Krantenwijk als actief beweeg work-out
Zaterdagmorgen van de “buitengebied” krantenwijk een heerlijke workout gemaakt op de fiets. Afstand: 15 km. Tijdsduur 75 min. 420 Kcal verbruikt. Max hartslag 140 gemiddelde hartslag 110. (gemeten via borstband en horloge)

Vanuit huis de kranten ophalen in het depot en van daaruit ze rondbrengen in het buitengebied van de Rhoonse polders. Eerste stuk rustig aan af en opstappen (WU) daarna een lange polderweg om goed door te trappen hartslag opvoeren naar rond de 130. Stoppen en daarna weer een stevig stuk doortrappen hartslag naar de 140. Zwaarste versnelling op een flinke zware fiets. Zo gaat het zo’n 10 km door. Afstappen – opstappen en weer flink er tegenaan. Eerste gedeelte wat wind mee daarna wind tegen en toch de snelheid erin houden. Op een lang recht stuk in de polder proberen een fietser in te halen en dan als je denk ja in ben er slaat de fietser rechtsaf. Hartslag rond de 140. Laatste gedeelte is in een woonwijk veel op en af stappen, hartslag naar de rond 110.
Vanuit de woonwijk rustig naar huis fietsen (CD) hartslag thuis 90 en daarna na ongeveer 30 min. rond de 65.
Voor zo’n workout hoef je niet naar een sportschool. Heerlijk actief buiten aan het bewegen.

Als ontbijt een volwaardige Herbalife shake met ongeveer 30 gram F1 aardbeien, 10 gram eiwitten, een appel, sinaasappel en stukje gember en dat allemaal met water in de blender. Ongeveer 2 uur later de krantenwijk. Na de krantenwijk thuis een flink glas water en daarna een nog een glas Herbalife thermodrank met curcuma poeder.
Gezond afslanken, hoe doe je dat?
Breng regelmaat- structuur - bewustwording in je leefstijl en voedingspatroon. Sla geen maaltijden over maar eet ook niet de hele dag door. Neem in plaats van twee grote maaltijden, drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Drink minstens 2 liter per dag. Water, ontvette bouillon, lichte thee of koffie, ongezoet fruitsap brengen weinig of geen energie aan. Kies bruin brood, rogge- of volkorenbrood, volle rijst en volkorenpasta in plaats van wit brood, witte rijst en pasta. De volkoren of bruine soorten zorgen voor een beter verzadigingsgevoel.
Eet groenten en fruit bij elk eetmoment. Dagelijks minimaal 300 gram groenten en minstens drie stuks fruit. Eet geen te grote porties vlees, 100 gram per dag volstaat. Mager vlees van rund, paard, kalf, varken, wild of gevogelte zonder vel verdient de voorkeur. Vervang vlees regelmatig (minstens één tot twee keer per week) door vis of kies voor vleesvervangers. Gebruik voornamelijk gezonde culinaire oliën zoals olijfolie. Drink alcohol met mate (1 tot maximaal 2 glazen per dag). Suikerrijke producten zoals koekjes, taart, ijs, chocolade en frisdrank heb je lichaam niet nodig. Kies voor gezonde tussendoortjes zoals b.v. vers fruit en yoghurt.

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je energie verbruikt. Je vetmassa neemt af, je spiermassa neemt toe, je gaat afslanken en waarschijnlijk niet direct in kilo’s maar je kledingmaat wordt kleiner je buik minder dik. Dagelijks 30 tot 45 minuten matig intensief bewegen zorgt reeds voor een belangrijke gezondheidswinst. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je vooral vetweefsel verbrandt terwijl de spiermassa met de juiste voeding behouden blijft, waardoor ook het energieverbruik niet daalt. Om effectief af te slanken - fitter te worden en het ook te blijven is een regelmatige levens - en voedingsstijl samen met intensievere lichaamsbeweging noodzakelijk. Wees realistisch en ga niet alleen voor de kilo’s maar ook voor een beter- slanker en fitter lichaam. Neen zo-nodig contact op met een beweeg - voedingscoach en laat je lichaam regelmatig meten op gewicht - lichaamsvet en vocht percentages . (Bron: ABC gezondheid) ..
Voor advies over een gezonde levensstijl www.sportbalans.nl
Wat is conditie?
Een groot uithoudingsvermogen?. Snel kunnen rennen?.. Lenigheid .. of .. hoe fit en vitaal ben je? Het is meer..
Uithoudingsvermogen - Lenigheid - Spierkracht - Snelheid - Coördinatie
Voor een goede lichamelijke conditie moeten alle 5 de factoren met elkaar samenwerken. Een factor staat nooit alleen op zichzelf. Het uithoudingsvermogen is afhankelijk van de spierkracht en de spierkracht is ook weer afhankelijk van de coördinatie. Om jouw conditie te kwalificeren moet je dus ook altijd deze factoren samen bekijken.
Onder het uithoudingsvermogen wordt verstaan: De mogelijkheid tot het opnemen van zuurstof om vervolgens een bepaalde beweging te kunnen maken. Hoe meer zuurstof je op kan nemen per minuut, hoe beter jouw uithoudingsvermogen is.

De spierkracht is de ontwikkeling van de spieren in het lichaam van de belangrijke grote spiergroepen. Hoe beter de spieren ontwikkeld zijn (hoe sterker ze zijn), hoe makkelijker ze een beweging kunnen maken.

De coördinatie wordt gezien als de samenwerking tussen verschillende spiergroepen. Hierin worden kleine spiergroepen aangesproken om grotere spiergroepen te sturen in hun beweging. Als de aansturing van de grotere spiergroepen niet goed is, is het niet mogelijk om een goede balans te vinden tijdens bewegingen. De kans op blessures is hierdoor zeer groot.
Bij het tweede voorbeeld speelt, naast de spierkacht en snelheid ook de coördinatie een belangrijke rol. Als de spieren niet goed aangestuurd worden, zal er snel verzuring optreden in de beenspieren.

De snelheid waarmee een beweging uitgevoerd kan worden. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar sporters die een beweging snel behoren uit te voeren. Zoals een sprinter. Deze moet in een korte periode zichzelf zeer snel verplaatsen.

De lenigheid van een persoon is belangrijk voor de algemene conditie. Op het moment dat de spieren stijf zijn, heeft een persoon meer moeite om bewegingen uit te voeren. Het naar voren buigen om bijvoorbeeld de sokken aan te trekken. Om het moment dat het lichaam lenig is, hoef je geen extra krachten te gebruiken om een beweging uit te voeren. Dit verkleint de kans op blessures, je hebt hierdoor een betere motoriek. Op het moment dat je niet lenig bent in jouw romp en beenspieren en dus moeite hebt met je sokken aan te trekken, dan zal je sneller last van je rug krijgen.
Door de lichaamsspieren regelmatig te trainen door middel van sport of andere fysieke inspanningen wordt de conditie gunstig beïnvloed. De voordelen van een goede conditie zijn legio:
Je hersteld sneller na inspanningen
De kans op blessures bij sporten neemt af
Men heeft meer weerstand tegen ziektes
Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
Het verhoogt stressbestendigheid
en ....je voelt je fit en vitaal... je hebt een goede lichamelijke conditie
Start VOOR de feestdagen met afslanken en fitter worden
Iedere kilo lichaamsgewicht die je voor de feestdagen kwijt raakt behoef je je na de feestdagen geen zorgen om te maken. Beweeg jefit is een methode om af te slanken – fitter te worden onder deskundige begeleiding, zowel op het gebied van bewegen en voeding.
overgewicht_365x243
Licht aan het eind van de zorgkostentunnel
Terug naar 16 juni 2017. Vanochtend had ik een overvol spreekuur. Ik zucht. Hoe mooi zou het zijn als dit toekomstbeeld bewaarheid werd? Nederland is namelijk inactief en ziek. Daarnaast te dik, maar ondervoed: veel mensen hebben een tekort aan de juiste voedingsstoffen. Vermijdbaar, dat ook nog. De helft van de ziektegevallen in Nederland is te voorkomen als we andere, lees individueel geschikte, gezondere en politieke keuzen maken.1 Ruim vijf miljoen Nederlanders bezoeken hun huisarts met een of meer chronische aandoeningen.2 De cijfers zijn glashelder. De wetenschap ook trouwens. Het is aangetoond dat je als huisarts succes kan boeken door actief bezig te zijn met leefstijl. We weten dat wanneer mensen met diabetes type 2 met een geschikte leefstijlinterventie starten, ze binnen een paar maanden met insuline (soms wel meer dan 100 IE) kunnen stoppen, dat COPDpatiënten dan minder exacerbaties doormaken en het aantal valincidenten bij ouderen kan afnemen.3-8 Dat is de reden waarom wij vorig jaar de Vereniging Arts en Voeding hebben opgericht; om artsen te helpen deze wetenschappelijke inzichten in de spreekkamer te krijgen. Dat is broodnodig.
Daarnaast is leefstijl het felle licht aan het einde van de onbetaalbare zorgkostentunnel; alleen al obesitas/overgewicht en ondervoeding kosten de Nederlandse gezondheidszorg jaarlijks respectievelijk 1,6 en bijna 2 miljard euro.9-10 De huidige gezondheidszorg is ziekenzorg – gemedicaliseerd en medicaliserend. Aan ons de taak om hier een vitale gezondheidszorg van te maken. Onlangs hoorde ik een collega zeggen dat hij zich steeds meer een loodgieter voelt die verstoppingen verhelpt in plaats van voorkomt. Wij dokters zijn aan zet
Begin vandaag
En ja, het is haalbaar. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het vereist een verandering in gezondheidsbewustzijn.We moeten ons bewuster worden van de noodzaak en het effect van curatieve leefstijlinterventies. Daar is van alles voor nodig. Scholing voor artsen en geneeskundestudenten wat betreft kennis en kunde over voeding en gedragsverandering. Een verbeterde samenwerking tussen verschillende specialisten – in het bijzonder de (huis)- arts, praktijkondersteuner en diëtist. De patiënt krijgt de regie. Shared decision making moet aan de orde van de dag zijn. Het beloningsmodel moet op de schop. Vergoeding van preventie en leefstijl moet aantrekkelijk zijn. De gemeente kan verantwoordelijkheid nemen door regionale leefstijlprogramma’s aan te bieden, en kaderartsen preventieve en curatieve leefstijl geneeskunde kunnen de beroepsgroep ondersteunen met specialistische adviezen.
Het is 16 juni 2017. Ik wil niet 23 jaar wachten tot de gezondheidszorg anders en beter is. Ik begin vandaag tijdens mijn volle spreekuur met leefstijl als medicijn. Want voeding, beweging en ontspanning hebben de toekomst. Doet u mee? ▪
Huisartsenpraktijk Julianalaan, Zwaag: T.A.M. de Weijer, huisarts en voorzitter Vereniging Arts en Voeding.
Waarom wandelen voor mantelzorgers?
"Wandelen is goed, heeft een positieve impact op ons lichaam en geest”
Deze zin in de uitnodiging “Sportief wandelen voor mantelzorgers” sprak Greet Stavast, mantelzorger, aan en besloot te starten..Inmiddels is Greet wekelijks actief met de wandelgroep en vertelt hierover het volgende:
Ik ben Greet , 60 jaar, getrouwd met Jasper, waar ik naast echtgenoot ook mantelzorger voor ben. In januari 2015 veranderde ons leven drastisch, Jasper kreeg een herseninfarct. Na een zware operatie en 3 maanden revalidatie in Rijndam, kwam Jasper naar huis en werd ik mantelzorger. Dat viel zwaar… Jasper kan niet meer praten, heeft aan zijn rechterkant voor 60% geen gevoel en weinig kracht in zijn hand, over het emotionele deel nog niet gesproken. Je komt beiden in een situatie waar je mee moet dealen en op zoek welke kwaliteiten er in het leven nog zijn. In eerste instantie zie je jezelf niet als mantelzorger, je bent tenslotte echtgenoot, dus… De zorg voor Jasper komt op mij neer, daarnaast heb ik een baan voor 20 uur per week, dit resulteerde in een druk bestaan waarin een moment van rust of moment voor mijzelf bijna niet meer denkbaar was.
Ik ben in aanraking gekomen met Heleen Visser, Consulent Mantelzorg bij Stichting Welzijn Albrandswaard. Door de begeleidende gesprekken met Heleen is duidelijk geworden dat ik als mantelzorger goed voor mijzelf mag en moet zorgen, daar is ook Jasper bij gebaat. Toen de uitnodiging betreft sportief wandelen voor mantelzorgers kwam, ben ik gestart, Iedere dinsdag wandel ik met andere mantelzorgers onder begeleiding van Aad Wijntjes, wandelcoach, door onze mooie Rhoonse Grienden en ervaar ik wat dit met mij doet. Het helpt mij ontspannen, maakt mijn hoofd leeg, verbetert mijn conditie en ik voel mij sterker op zowel op lichamelijk als geestelijk gebied. De wandelgroep is leuk, het biedt nieuwe contacten. We gaan eerst een uurtje wandelen, daarna in het JCA centrum een heerlijk kopje koffie of thee …gewoon gezellig! Ik zou het niet meer willen missen en ga er iedere week met plezier naar toe. Ik ben zelfs meer gaan wandelen hierdoor, omdat ik nu weet wat het met je hoofd doet om even 1 met de natuur te zijn.
Indien u, net als Greet, mantelzorger bent en uit wilt proberen wat wandelen voor u kunt betekenen, dan bent u van harte welkom! U hoeft niet geregistreerd te zijn en het betreft geen lidmaatschap. Iedere dinsdagmiddag kunt u mee wandelen: Locatie : JCA (Jongeren Centrum Albrandswaard), Albrandswaardseweg 180, 3172 XB Poortugaal Tijd : 13.00 tot 14.30 uur Er zijn geen kosten aan verbonden. Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met Heleen Visser, Stichting Welzijn Albrandswaard, T. 010-5018322 of M. mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl.
Hoe voorkom je hersenveroudering ?
De veroudering van de hersenen is net zoals bij alle delen van het lichaam een volkomen natuurlijk verschijnsel. Toch is het vandaag mogelijk om het geheugen en het concentratievermogen optimaal te houden en bijgevolg hersenveroudering drastisch te vertragen. Recente wetenschappelijke studies tonen aan dat juiste voedingsgewoonten,voedingssupplementen, lichaamsbeweging, stressbeheersing en controle maar ook intellectuele interesses en inspanningen factoren zijn die hersenveroudering tegengaan. Mensen die de moeite doen om deze preventiemaatregelen toe te passen verbeteren niet alleen hun levenskwaliteit. Ze kunnen meestal ook veel langer ziektevrij blijven omdat ze bewust met hun lichamelijke en geestelijke gezondheid bezig zijn.

Niettegenstaande het feit dat de hersenen niet meer wegen dan 2% van het gemiddelde menselijk gewicht verbruiken ze toch 20% van de geïnhaleerde zuurstof. De hersencellen krijgen de zuurstof via de grote en kleine bloedvaten. Een optimale bloedcirculatie zorgt voor de nodige zuurstof om neurodegeneratieve ziektebeelden te voorkomen en vrije radicalen schade te beperken.
Het gewicht van de hersenen bestaat voor ruim de helft uit vetzuren. Omega-3 vetzuren, en vooral de omega-3 vetzuren DHA en EPA, zijn hiervan een belangrijk onderdeel. Ze zorgen onder andere voor de regulatie van ons leer - denk en spraakvermogen, de motoriek, het geheugen, de stemming en ons gedrag. Inname van een ruime hoeveelheid omega-3 verzuren zorgt ervoor dat zenuwcellen hun signalen beter door kunnen geven. Ook kinderen hebben baat bij voldoende visolie. Het bevordert namelijk de groei van de hersenen, wat weer resulteert in een beter geheugen, concentratie en betere leerprestaties. Voor kinderen en volwassenen die minder dan twee keer per week vis eten is een visoliesupplement aan te bevelen. (bron: ABC gezondheid)

Opmars van de "Berenklauw" in de Rhoonse grienden
Opgelet: De "berenklauw" bloeit op en veroorzaakt pijnlijke wonden Berenklauw is een plant die gevaarlijk kan zijn voor mensen. Zeker als hij in bloei staat, zoals nu. Bij aanraking kan het ernstige huidirritatie veroorzaken. Je kunt er zelfs ernstige brandwonden aan overhouden, als de zon op de wonden schijnt.

Bekijk dit filmpje over de Berenklauw

Maagzuur blussen met Aloë Vera
Een goed en veilig alternatief voor maagzuurremmers is aloë vera. Een siroop vervaardigd op basis van aloë vera vermindert effectief de symptomen van brandend maagzuur (gastro-oesofageale reflux), alleen vermindert de siroop minder krachtig de symptomen dan farmaceutische zuurremmers zoals omeprazole en ranitidine doen. Deze laatste geven echter bijwerkingen, die soms ondraaglijk zijn voor de patiënt en die ziekte kunnen veroorzaken op lange termijn.
Aloë Vera werkt op basis van antioxidantcapaciteit en ontstekingsonderdrukking. Deze eigenschappen maken aloë vera des te nuttiger voor langdurig gebruik, omdat ontstekingen aan de basis liggen van complicaties van brandend maagzuur. Langdurig gebruik van PPI's, een klasse van zuurremmers, zou het risico op heupfractuur, dementie, hartinfarcten en nierziekte verhogen. Die moeten dus niet te lichtzinnig voorgeschreven worden. Daarom is het zinvol om dagelijks een scheutje aloe vera in je eerste glas water te nemen. ..Bron: ABC gezondheid
Ik neem elke ochtend in mij eerste glas water Aloe Vera en ook bij beginnende keelpijn of ander inwendige ongemakken. Aloe Vera staat standaard in de koelkast. meer weten over aloe vera, lees
Hoe je bloedvaten sterk houden?
Gezonde bloedvaten zijn niet alleen belangrijk voor het hart, maar ook voor de hersenen (beroerte, dementie) en de nieren. Het is fout te denken dat cholesterolverlaging voldoende maatregel is. De belangrijkste oorzaak van beschadigde bloedvaten zijn ontstekingen die niet meer te stoppen zijn. Een hoge bloedsuiker en een tekort aan antioxidanten drijven die ontstekingen aan. Zelfs een klein tekort aan magnesium is voldoende om die ontstekingen wakker te houden. Zorg ook voor voldoende natuurlijke ontstekingsremmers, zoals curcuma, groene thee, ginseng en pycnogenol.
Een nieuwe invalshoek is het metabolisme van stikstofmonoxide (NO). NO is cruciaal in de dynamiek van de bloedvaten: het geeft aan de bloedvaten een teken om te ontspannen.... meer over NO
Wanneer het metabolisme van NO verstoord geraakt, gaan de bloedvaten verkrampen en komt de zuurstofvoorziening van het lichaam in gedrang. NO kan zelf bijdragen tot een gevaarlijke verhoging van oxidatieve stress en moet daarom omringd worden door voldoende antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine B3 en foliumzuur. N-acetylcysteïne is ook een krachtig antioxidant die het NO-metabolisme kan herstellen. Een essentiële voedingsstof voor de aanmaak van NO is arginine.
Bron: ABC gezondheid
Liever lang lopen dan kort sporten....Dáárom is wandelen zo gezond
Dagelijks minstens een half uurtje lopen, daar kan geen pil tegenop. Hart en longen worden er sterker van, je geheugen wordt beter. En het is heel goed voor je humeur. Zeker als je altijd met iemand samen loopt of in een groep.
Waarom is juist wandelen zo gezond, en hoe gezond is het precies? De Amerikaanse arts Mike Evans verzamelde al het onderzoek naar deze vragen en maakte er een aansprekend filmpje van ..zie ... Zijn conclusie: dagelijks wandelen levert een drastische verbetering van de gezondheid op.
Stap voor stap opbouwen
Wie niet zo’n beste conditie heeft, doet er goed aan het wandelritme geleidelijk op te bouwen door bv wekelijks met een van de wandelgroepen van st.SPAL mee te lopen onder begeleiding van een wandeltrainer.
Een goede trainingsopbouw voorkomt blessures en versterkt je spieren.
Loop rechtop en ontspannen, in een tempo dat gemakkelijk vol te houden is. Maak de passen niet te groot, wikkel je voeten goed af en laat je armen soepel mee bewegen vanuit je schouders. Het is niet nodig extra stevig met de armen te zwaaien.
De conditie van je longen en hart gaat vooral vooruit bij stevig doorwandelen. Daarbij loopt de hartslag op tot 170 slagen per minuut, min je leeftijd. Voor een 60-jarige is dat bijvoorbeeld een hartslag van 110. Wissel sneller wandelen af met rustig lopen, bijvoorbeeld een minuut snel en dan weer twee minuten in je normale tempo.
Liever lang lopen dan kort sporten
Hans Savelberg is hoofddocent bewegingswetenschappen in Maastricht. Hij legt uit dat veel zitten heel ongezond is. Uit onderzoek bleek dat al na vier dagen zitten de concentratievetten in het bloed toe- en de insulinegevoeligheid juist afneemt. Dat zijn risicofactoren voor respectievelijk hoge bloeddruk en diabetes. In dit onderzoek bleek de groep die kort maar intensief sportte, gezonder dan de zittende groep. Maar het ging nóg beter met de groep die vijf uur per dag rustig rondslenterde. Veel wandelen is dus gezonder dan kort, intensief bewegen
.
Wandelen helpt...
voor spieren en botten
Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Door botten regelmatig te belasten worden ze niet alleen sterker, wie veel loopt bouwt zelfs nieuwe botmassa op. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen, het elastische weefsel tussen de botten. Veel ouderen merken dat ze pijn hebben als ze hun gewrichten draaien, bijvoorbeeld bij het dansen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.

...voor hart en bloedvaten
Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als mensen één uur per week actief zijn.

...voor de longen
Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.

...tegen diabetes
Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.

...voor de hersenen
Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.

...tegen depressie
Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.

...voor de nachtrust
Wandelen is ook goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.

...tegen overgewicht
Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen: één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar.

...voor de darmen
Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.

...tegen (bepaalde soorten) kanker
Veel wandelen verkleint de kans op bijvoorbeeld darm-, borst- en baarmoederkanker. De overlevingskansen van mensen met darmkanker verdubbelen als ze elke dag een uur of meer wandelen. Voor andere soorten kanker is dit verband (nog) niet aangetoond. Veel van de genoemde gezondheidseffecten treden pas op als je langere tijd elke dag blijft wandelen. Maar wie vandaag begint, voelt zich meteen meer ontspannen en krijgt een beter humeur. Na een week zul je al merken dat je conditie verbetert.
De immuniteit verhogende eigenschappen van vitamine C
De winter is het jaargetijde waarin heel wat mensen last krijgen van verkoudheden, keelontstekingen en allerhande soorten griep. Uit onderzoeken van het Linus Pauling Instituut blijkt dat 95% van de volwassen bevolking geen gebruik maakt van de preventieve en genezende kracht van hoge dosissen vitamine C.
Mensen die naargelang de kracht van hun immuniteit 1000 tot 6000 milligram vitamine C per dag innemen, beschermen zich niet alleen tegen de typische winterkwaaltjes, maar voorkomen ook griepaanvallen.
Spijtig genoeg gebruiken slechts zeer weinig mensen voldoende vitamine C om echt te kunnen genieten van zijn beschermende werking. Men gaat er nog steeds van uit dat 75 tot 90 milligram ascorbinezuur, die door het ministerie van Volksgezondheid wordt aanbevolen, voldoende is voor een optimale dagelijkse dosis.
De realiteit toont aan dat die hoeveelheid net volstaat om scheurbuik te voorkomen, maar zeker geen garantie biedt om in een optimale gezondheid herfst en winter door te komen.
Nobelprijswinnaar Dokter Linus Pauling was dertig jaar geleden de eerste die het belang van hoge dosissen vitamine C beschreef en bekendmaakte. Tijdens de afgelopen kwarteeuw verzamelden duizenden wetenschappers een massa aan bewijzen die aantonen dat vitamine C, voldoende rust en een degelijke hygiëne de beste wapens zijn tegen griep. Daarnaast bestaan er voldoende weerstandverhogende producten om (winter-) ongemakken te voorkomen. bron: ABC gezondheid ..lees ook ...... en ook...
De juiste voeding en voldoende bewegen zijn DE elementen om af te slanken
Ongezond overgewicht (hoog lichaamsvet percentage) ontstaat als we te veel verkeerde energie innemen. Het lichaam slaat de overtollige energie op als vet, terwijl we eigenlijk meer spiermassa willen hebben. Bij de juiste voeding gaat het niet om de totale hoeveelheid calorieën, maar om de indeling van de voedingsstoffen die de calorieën leveren.
M.a.w. de juiste verhoudingen koolhydraten, vetten en eiwitten.
En dat is in onze welvaartsmaatschappij niet makkelijk. Veel voedingswaren bevatten te veel vet en / of koolhydraten. Producten met minder vet en koolhydraten (suikers) vinden we niet zo lekker, of het voldoet niet geheel aan de behoefte, het vult niet, we hebben nog trek. Zo krijgen we te veel verkeerde calorieën binnen, die we niet allemaal verbranden met bewegen en sporten.
…... Om een (1) kg vet kwijt te raken moet je 7000 calorieën verbranden.....
Met Nordic Walking verbruik je 400— 500 calorieën per uur.
Met Wandel Conditie Trainingen is het calorieverbruik tussen de 600 en 700 en naarmate er meer spiergroei is zal het calorieverbruik toenemen en je lichaamsvet percentage verlagen.
Mits je … volwaardige voeding gebruik met een goede verhouding koolhydraten - vetten en eiwitten. En dat is niet makkelijk…… in onze...
Een goede oplossing is om een of twee per dag een volwaardige Herbalife voedingsshake te gebruiken met een goede calorie verhouding vetten - eiwitten en koolhydraten en ook nog eens met een goede aanvulling van vitaminen en mineralen.
Onderzoek bevestigt dat spieropbouw verbetert door een dosis eiwit voor het slapengaan.
Het is een hardnekkig misverstand dat je spieren kunt opbouwen door een heleboel eiwitten naar binnen te werken. Daar moet je toch echt voor trainen. Maar juist de combinatie van trainingsarbeid en eiwitten is een krachtige combinatie voor spieropbouw.

Eiwit-inname
Er zijn de afgelopen jaren diverse onderzoeken gedaan, die aantoonden dat je de spieropbouw het meest effectief stimuleert als je de eiwit-inname over de dag verdeelt in doses van ongeveer 20 tot 25 gram. Neem je meer dan dat in een keer, dan lijkt het geen extra voordelen op te leveren. Veel sporters krijgen ruimschoots voldoende eiwit binnen, maar bijna alles tegelijk tijdens de warme maaltijd.

Je moet de eiwit-inname dus over de dag verspreiden, en dan is het geen gekke gedachte om vlak voor het naar bed gaan een dosis te nemen. Je hebt dan immers de hele nacht de tijd om de spieropbouw plaats te laten vinden. Maar werkt het wel zo? Want je kunt ook stellen dat je lichaam 's nachts in de slaapstand glijdt. En dat er dus niks met die ingenomen eiwitten gebeurt.

Onderzoek
Een paar jaar geleden ging een groep onderzoekers van de Universiteit van Maastricht, onder leiding van Luc van Loon, aan de slag om uit te zoeken hoe het werkt. Zij vonden dat de synthese van spiereiwit inderdaad 22 procent hoger was na een nacht slapen met een portie eiwit in de buik.
Dezelfde groep heeft een vervolgonderzoek gedaan, dubbelblind en over een periode van 12 trainingsweken.
Aan het onderzoek deden 44 vrijwilligers mee, die driemaal per week aan gewichtheffen deden en voor het naar bed gaan een eiwitdrank, of een placebo dronken. De eiwitdrank bevatte 27,5 gram eiwit en 15 gram koolhydraten. Wat waren de resultaten? De eiwitgroep had duidelijke verbeteringen in spierkracht, spieromvang en de omvang van spiervezels.

Wat betekent dit voor jou?
Over hoeveel eiwitten gaat het hier? Nou, een beker met magere melk heeft ongeveer acht gram eiwit, dus het moet meer dan dat zijn. Het best kun je, goed verdeeld over de dag en de avond, vier tot zes porties eiwit nemen. En het allerbelangrijkst, vergeet niet om ook je trainingen te doen: Want van alleen eiwitten eten word je helaas niet sterker!
‘Sarcopenie zorgt voor rollaterepidemie’
Sarcopenie de op oudere leeftijd optredende afname van de hoeveelheid spierweefsel en van de functionaliteit van het spierstelsel, kan tot veel medische en sociale problemen leiden. Het is geen onvermijdelijke ouderdomskwaal: Voedingsmaatregelen in combinatie met spieroefeningen kunnen helpen de aandoening te voorkomen en te behandelen......... de Herbalife F1 voeding bevat een goede hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vitaminen en mineralen, elke morgen dit extra bij het ontbijt en actief bewegen helpt om spiervermindering tegen te gaan.
Wat doet visolie voor je hersenen?
Het gewicht van de hersenen bestaat voor ruim de helft uit vetzuren. Omega-3 vetzuren, en vooral de omega-3 vetzuren DHA en EPA, zijn hiervan een belangrijk onderdeel. Ze zorgen onder andere voor de regulatie van ons leer - denk en spraakvermogen, de motoriek, het geheugen, de stemming en ons gedrag.
Inname van een ruime hoeveelheid omega-3 verzuren zorgt ervoor dat zenuwcellen hun signalen beter door kunnen geven. Ook kinderen hebben baat bij voldoende visolie. Het bevordert namelijk de groei van de hersenen, wat weer resulteert in een beter geheugen, concentratie en betere leerprestaties. Voor kinderen en volwassenen die minder dan twee keer per week vis eten is een visoliesupplement aan te bevelen.
Ontbijten is een noodzaak om de dag goed te beginnen en te vervolgen
Mensen die hun ontbijt overslaan, hebben vier keer zoveel kans om te dik te worden dan mensen die 's ochtends wel goed eten.
Ontbijten schudt je stofwisseling wakker. Je ontbijt zorgt dat je darmen op gang komen. Je krijgt hiermee energie binnen die je helpt om fit en geconcentreerd aan de dag te beginnen. Bovendien ga je minder snel snaaien als je goed ontbeten hebt. Uit veel onderzoek blijkt een duidelijk verband tussen niet ontbijten en overgewicht.
Begin de dag met een voedingsstoffenboost.
Wetenschappers van Harvard benadrukken dat een goed ontbijt zoveel mogelijk moet bestaan uit een goede samenstelling van koolhydraten, eiwitten en voldoende vitaminen en mineralen. M.n. de koolhydraten bij een ontbijt zijn belangrijk omdat deze de brandstof zijn voor de hersenen.
Het gaat niet om grote hoeveelheden caloriën, maar meer om een volwaardige samenstelling van koolhydraten, eiwitten en vitaminen en mineralen. Er zijn velen mogelijkheden om een volwaardige maaltijd samen te stellen die voldoende energie bevat. Belangrijk is wel dat je het ook lekker vind en voor veel mensen moet het s'morgens makkelijk en snel zijn. Een drink maaltijd kan dan makkelijk zijn, b.v. een HERBALIFE voedingsshake met extra fruit erin.
shake1
Een Herbalife voedingsshake kan bestaan uit 30 gram Formule1 voeding aangevuld met 250 ml water en / of vruchtensap. Samen met een appel en / of een ander stuk fruit in een blender en je hebt een volwaardige maaltijd met een hoge voedingswaarde.
Dit ontbijt bestaat uit: 170 cal.
waarvan 11gr.eiwit, 23gr. koolhydraten, 3 gr.vet,
7gr.vezels, en een groot deel van de dagelijkse hoeveelheid vitamine en mineralen.
shake2
Vitamine C verstandig om elke dag voldoende te gebruiken
(ascorbinezuur) is een van de belangrijkste vitamine voor onze gezondheid. Vrijwel overal in ons lichaam is Vit C nodig. Van het immuunsysteem tot het hart en van de huid tot de energiehuishouding.
Vit C is een vitamine apart. Alle vitamine en mineralen zijn belangrijk, maar Vit C heeft een werking die boven de andere vitaminen en mineralen uitgaat. Vit C is de belangrijkste vrije-radicalen vanger.
 Rozenbottel
Mensen kunnen, in tegenstelling tot de meeste andere zoogdieren, zelf geen Vit C aanmaken. Door een of andere reden is de mens in de loop van de evolutie het vermogen kwijtgeraakt om zelf Vit C aan te maken. We missen een bepaald enzym dat in het lichaam behulpzaam zou moeten zijn om uit glucose Vit C aan te maken.
is een stof die ons goed beschermt. Beschermt tegen schadelijke factoren zoals stress, luchtvervuiling, infecties, fel zonlicht.
maakt effectief gebruik van zijn eigenschap om vrije-radicalen te vangen.
is een water oplosbare vitamine. Is erg instabiel en desintegreert door koken, maar ook wanneer vruchten en groenten geschild of ontpit worden, of door de vrucht te lang op de fruitschaal te laten liggen gaat Vit C verloren.

Over de dagelijkse hoeveelheid Vit C zijn nog al wat verschillen van 80 mg om geen scheurbuik te krijgen tot 2000 mg om voldoende weerstand te hebben.
2000 mg en meer is niet uit voeding te halen daarom zijn voedingsupplementen volgens de ortho moleculaire voedingsleer een noodzaak.
Mijn persoonlijke ervaring met Vit C is heel positief. De laatste 10 jaar gebruik ik dagelijks min.2000 mg. Mijn weerstand is beter dan voorheen, nagenoeg geen dag ziek geweest, meer dan voldoende fit om te doen wat ik wil.
Dagelijks extra Vit C via een voedingssupplement is zeker aan te raden.
Mijn invulling voor Vit C per dag is:
Onbijt: Herbalife shake met twee stuks fruit, een (1) Herbalife Vi / Mi tablet,
een (1) Vit C tablet van 1000mg, = 1090 mg Vit C.
Verder op de dag eet ik nog een of twee stuks fruit en bij het avond eten nog eens een Herbalife Vi / Mi tablet en een Vit C tablet van 1000 mg.
Totaal kom ik per dag rond de 2200 mg. Aad Wijntjes
Voedzaam en volwaardig ontbijt
f1_shake_aardb
Door s’morgens bij het ontbijt Herbalife voeding te gebruiken heeft u al een groot deel van de ADH voedingstoffen, koolhydraten, eiwitten, vitamine - mineralen, binnen.
Herbalfe is een voeding die snel in de cellen (spieren) wordt opgenomen waardoor het lichaam goed gevoed wordt.
Geen honger gevoel.
Herbalfe is geen dieet maar hoogwaardige voeding.

Mijn voorkeur Herbalife ontbijt:
Groot glas water in de blender, drie scheppen F1 aardbeien,
twee stuks fruit b.v. appel en sinaasappel.
Dit allemaal in de blender en ik heb een heerlijke voedzaam ontbijt.
Er zijn veel varianten die naar eigen keuze ingevuld kunnen worden

Vitamine C beschermt vaatwand
Dagelijkse suppletie met vitamine C bevordert het vermogen van het endotheel van bloedvaten om stolsels uit de weg te ruimen. Deze vitamine bleek vooral effectief bij personen met overgewicht / hoog vet percentage / hoge BMI.
Gedurende 3 maanden kregen proefpersonen dagelijks 500 mg vitamine C toegediend per infuus. Dit leidde tot een significante toename van tPA (tissue plasminogen activator). tPA is een enzym dat door het enthotheel wordt uitgestoten als reactie op een vaatwandbeschadiging.Zo is het in staat bloedstolsels op te ruimen. (J.Physiol 2008,586(14)3525-35)..lees ook
0458kl
Wandelen is goed bij heel veel aandoeningen
Binnen de gezondheidszorg wordt steeds meer waarde gehecht aan de gunstige effecten van wandelen. Een active en gezonde leefstijl bevordert de gezondheid aantoonbaar.Vandaar dat sport en bewegen in diverse zorgtrajecten voor mensen met een chronische aandoening en/of metabool syndroom een steeds belangrijkere plaats innemen.
  print